szukaj
Wyszukaj w bazie
Księży i Kościołów

„Pain au chocolat” czy „chocolatine” – Francuzi zdecydowali

/ 08.03.2019


Każdy wielbiciel obfitego śniadania „na słodko” kojarzy francuski przysmak pain au chocolat – czyli rogalik z ciasta francuskiego, wypełniony w środku czekoladą. Okazuje się, że Francuzi nie byli zgodni co do nazwy wypieku. Po przeprowadzonej ankiecie zwycięzcą okazał się „pain au chocolat” – na to określenie zagłosowało 84 procent respondentów – podaje BFMTV.


Ankieta została przeprowadzona na potrzeby Fédération des entreprises de boulangerie (ankietę wypełniło ponad tysiąc respondentów), by raz na zawsze sprecyzować nazwę . Różnice mają swoje źródła w regionalnych tradycjach. W Akwitanii i Okcytanii najwięcej ankietowanych optowało za określeniem „chocolatine”. Zsumowane wyniki z pozostałych regionów muszą być dla nich rozczarowujące.