Babcine placki ziemniaczane polskiego szefa kuchni zgotowały mu sukces we Francji
Polak Piotr Jarząbek wśród trojga laureatów prestiżowego międzynarodowego konkursu „Chaud Devant !”. Polski szef kuchni podbił jury swoimi plackami ziemniaczanymi. Gratulacje – poinformowała Ambasada RP w Paryżu.
Jak przypomniano na stronie tendancehotellerie.fr, po udanej pierwszej edycji zorganizowanej przez Jin Jiang International w Szanghaju w 2020 r. prestiżowy międzynarodowy konkurs gastronomiczny dotarł do Francji, a konkretnie do Louvre Hotels Group.
Rywalizowano w trzech kategoriach:
- „wspomnienia z dzieciństwa”, potrawy przywołujące wspomnienia emblematycznych potraw naszych młodych lat
- cel „zero odpadów” dla zrównoważonego podejścia do potraw
- „powód do wstawania”, pomysł na wykwintne i inspirujące śniadania
Spośród ok. 150 propozycji wybrano troje laureatów.
W kategorii „wspomnienia z dzieciństwa” zwyciężył Polak Piotr Jarząbek. W nagrodę uda się na wycieczkę do Chin.
Dołączamy się do gratulacji!
https://twitter.com/PLenFrance/status/1442437761848520704
źródło: tendancehotellerie.fr
czytaj też: